chavdar

При изписване на думата „село“ в българския вариант на търсачката Google първото предположение на системата е „село Чавдар“. И това не е случайно. Малка е вероятността някой да не чул за средногорското село, чиято история преди около месец обиколи почти всички национални медии. Ако все пак имате пропуски по темата, ето накратко за какво става дума:

Над 12 млн лева еврофинансиране са вложени по предназначение (нетипично за нашите географски ширини, нали..) и от обикновено селце с по-малко от хиляда жители Чавдар се превръща в образцово място с инфраструктура по-добра в сравнение с не един и два града, ремонтирани тротоари, облагородени паркове, видео наблюдение, енергоспестяващо осветление, ремонтирани обществени сгради, детски кътове за игра, красиви водни каскади. Иначе казано – „Швейцария на Балканите“ може и да не е мит. Когато се спазват елементарни правила, нещата просто се случват. И се случват качествено.

chavdar_ploshtad

chavdar1

Това доскоро почти никому неизвестно населено място постепенно се превръща в чудесна туристическа дестинация. Ако имате нужда на избягате от града и да се разходите с децата, с приятели или пък само с половинката – с. Чавдар е предложение, което не ви съветвам да пропускате. Намира се на около 70 км от София и предлага разнообразие от забележителности и атракции за малки и големи.

Много е хубаво, че няма нужда да се впускам в (не)нужни съвети и обяснения, защото общината има много добре направен и лесен за ориентация сайт, от който може да научите на практика всичко, което би могло да ви е необходимо – chavdar.eu

chavdar_fontan

Аз посетих „образцовото село“ с голяма и пъстра компания, така че не се колебайте – разходката до там ще е приятна и интересна за малки, големи и още по-големи посетители.

В мой безспорен фаворит се превърна археологическия парк, в който е възстановено неолитно селище. И то (нетипично напоследък) пресъздаването е съвсем автентично, няма дразнещи дори обикновения посетител елементи, които очевидно не пасват на обстановката.

От височината на хълма, на който е разполежен комплекса, се открива гледка към селото и околностите, която е истинска наслада за окото. В непосредствена близост е параклисът, носещ името на „Св. Петка“, има и места за отдих. На сравнително малка площ са събрани подходящи за всеки вскус туристически опции.

chavdar_panorama2

chavdar_panorama

neolitno4

neolitno3

neolitno2

Обратно вкъщи, освен за цветния парк, красивата природа и забавните моменти по време на мини-екскурзията, си мисля и за друго. Оказва се, че не е чак толкова трудно да превърнем мястото, в което живеем, в повод за гордост. Просто трябва да изиксваме, да сме непримирими към нередностите, да имаме смелостта, отстояваме смислените идеи и да ги реализираме.

Дано този пример да бъде заразителен. Дано!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s