Capsule wardrobe

Оказва се, че Capsule wardrobe хич не е нещо ново в световен мащаб. Явно съм поизостанала, защото на мен за първи път ми попадна в полезрението преди няколко дни в пост във Facebook на Ана Динкова (автор един от любимите ми български блогове – Ana’s Handbag).  Понеже подозирам, че е възможно да не съм единствената, реших да ви разкажа малко повече по темата.

Capsule wardrobe няма адекватен български превод (капсулиран гардероб не ми звучи добре) и затова използвам английския термин. Бих го определила като система, която има за цел да ни спести време, пари и не напоследно място – нерви 🙂 Идеята е да ограничим гардероба си до това, от което наистина се нуждаем и ни харесва. Или ако трябва да сме точни – до 33 елемента (най-често срещаната бройка, но има и други варианти). Това включва дрехи, обувки, чанти и аксесоари (има и опция това да е само брой на дрехите).
* бельо, спортен екип за тренировки, както и домашни дрехи и пижами не се броят
Ключовият момент е да се подберат така, че да максимално комбинативни едни с други и.. да могат да се носят за 3 месеца. Без никакви нови попълнения. Без импулсивни ненужни покупки. Без значение от изкушенията.

black-polka-dot-background

Първоначално ми се стори доста сериозно и ограничаващо начинание, но колкото повече четях и разглеждах, толкова повече се надъхвах. Всъщност „включването в системата“ се състои от няколко стъпки, които ще опитам да предам по достъпен начин:

  1. Изваждане на абсолютно всички дрехи от гардероба.
  2. Сортиране – отделяте само тези, които бихте облекли сега и веднага; всичко останало опаковате и прибирате под леглото/в килера/гаража
  3. Създавате си „нов“ гардероб, включващ нещо като survival kit от дрехи и аксесоари (купувате нови само ако го сметнете за много наложително)
  4. Носите само тези дрехи през следващите 3 месеца (или иначе казано – един сезон)
  5. Не купувате нищо. Наистина нищо, освен…
  6. Дрехите за следващия сезон – през последната седмица на всяко тримесечие планирате добре от какво се нуждаете и пазарувате
    * на теория няма ограничение какво се купува, но все пак предизвикателството има за цел да ни научи, че по-малко понякога е по-добрият вариант; т.е. – тук е елементът на самоконтрол

И така дойде ред на нещата, с които аз бих могла да „оцелея“ през този сезон:
* направих по-трудния според мен вариант като включих аксесоарите в общия брой (и така Е приемливо, а какво остава, ако шаловете са неограничен брой например.. :D)

  • 1 чифт слънчеви очила
  • 2 чанти
  • 2 рокли
  • 2 поли
  • 2 чифта дънки
  • 2 панталона
  • 2 пуловера
  • 2 сака
  • 2 топа
  • 2 ризи
  • 5 тениски
  • 4 чифта обувки
  • 1 яке
  • 3 шала
  • 1 колие

    общо: 33

Ето и какво точно си избрах (колажите са направени с Polyvore):

capsule1capsule2capsule3capsule4

Много от жените, решили да променят не само начина си на обличане, но и на живот, са се обединили чрез проекта BeMoreWithLessНа страницата му може да откриете доста полезни съвети за изпълнението на тази трансформация. Всъщност цялостната философия е това, което ме спечели – тук не става дума просто да прочистим гардероба си от излишното в него, а по-скоро на освободим съзнанието и живота си от всичко ненужно.

Странно ми е да пиша тези редове, тъй като винаги съм смятала, че няма нищо нередно в пазаруването просто за удоволствие. Но откакто реших да пиша по темата се замислям дали наистина е така.. Банално е, но не може да се отрече, че всички ние сме по-скоро консумиращи отколкото създаващи същества. А това нарушава баланса, не мислите ли?

PicMonkey Collage

Все още обмислям дали да опитам да изпълня всички условия.. Стриктните правила и ограничения малко напрягат едната половина от близнашката ми същност 😀 Така или иначе и в момента нещата, които най-често нося не са много повече от заветните 33. Мисля си обаче, че ако се заема да правя capsule wardrobe, рязко ще се присетя за потънали в забвение дрехи, които ще искам да нося само защото не може.

Към момента съм сигурна само, че определено е време да се освободя от много ненужни неща (като за начало – в гардероба). За да имам място за нови и по-хубави. И не, не говоря само за дрехи 🙂

Ако някоя/й от вас вече се придържа към тази „система на обличане и живот“, много ще се радвам да сподели личния си опит.

yoanna

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.