Let them be little

Не пипай това, не прави така, не, не и пак не. Май това са едни от нещата, които децата ни чуват най-често. И съвсем не е случайно, че една от първите думи на много деца (включително и моето) е точно „не“. Те просто възпроизвеждат това, което чуват от нас, те попиват и повтарят нашите думи и действия повече, отколкото си представяме и то докато са още съвсем малки.

Макар че много се старах да не съм от тези майки, които постоянно повтарят „не прави това или онова“, понякога просто ситуацията го изисква 😀 Но когато започнах почти постоянно да чувам „не-не-не“, в отговор на всичко, което кажа, се замислих. Замислих се как от самото им раждане се опитваме да превърнем децата си в „малки възрастни“, непрестанно им налагаме нови и нови правила, вместо от време на време да се оставим те да диктуват ритъма. Правим си планове за тях още преди да са се появили на този свят и това може би е най-голямата ни грешка.

E391F71B-5655-4241-B959-652E93D6A6ED

Наскоро попаднах на една книга, която затвърди мнение, вече плахо прокрадващо се в ума ми – да оставиш детето си просто да си играе не означава, че си безотговорен и губиш ценно време, в което може да го научиш на нещо. Напротив – един от аспектите, разгледани в The Danish Way of Parenting (препоръчвам книгата, има много интересни гледни точки), е значението на детските игри за развитието на важни качества в перспектива.

Етапът от родителството, на който се намирам е много ранен, осъзнавам това. И все пак смятам, че свободата е едно от най-ценните неща, които можем да дадем на децата си. Че вместо да се стремим да проходят по-рано, да проговорят по-рано, да се научат да четат по-рано, да тръгнат на балет/футбол/френски/китайски по-рано, можем просто да им дадем възможността да бъдат… деца. И не само можем, длъжни сме да го направим.

Ако сред вас има родители или пък просто имате мнение по темата, ще ми бъде интересно да го споделите.

До скоро,

yoanna

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s